Wat is Padel?

Padel is een racketsport dat het beste kan worden omschreven als een combinatie tussen squash en tennis. Deze combinatie staat garant voor snelle en spannende rally’s. De sport was een paar jaar geleden nog redelijk onbekend in Nederland, maar deze moderne en unieke sport is in Nederland bezig aan een enorme opmars.  

Waar komt padel vandaan?

Waarschijnlijk heeft een Mexicaanse zakenman het spel in 1969 bedacht. Wegens ruimtegebrek op zijn haciënda kwam hij met een alternatief voor een tennisbaan. Daarop ontstond een geheel nieuwe spelsoort die zich spoedig over Zuid-Amerika en Europa verspreidde. In Spanje is Padel, met 5 miljoen spelers, tennis al ruimschoots voorbijgestreefd en is het de tweede sport na voetbal. Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 18 miljoen actieve spelers en is het de snelst groeiende sport ter wereld.

Hoe wordt padel gespeeld?

Qua spelregels en veld lijkt Padel veel op tennis. De sport wordt met vier personen (twee tegen twee) gespeeld en er geldt exact dezelfde puntentelling als bij tennis. Het veld is kleiner (20 bij 10 meter) en heeft een omheining van glas en hekwerk. Maar net zoals bij tennis, bevat het veld twee speelhelften met elk twee servicevakken en een achterveld. De bal moet over het net op de speelhelft van de tegenstander geslagen worden, zonder dat de bal éérst het glas of hekwerk raakt. Daarna mag de bal het glas of hekwerk raken voordat deze weer naar de overkant van het net geslagen wordt. Volleren is ook toegestaan. Tactiek is essentieel, aangezien de bal altijd en op vrijwel elke plek kan terugkeren. Hierdoor ontstaan gegarandeerd snelle en spannende rally’s, op ieder niveau.  

Padel wordt gespeeld met speciale Padelrackets en ballen. Het racket is meestal gemaakt van grafiet, maar het racket kan ook van carbon of fiber gemaakt worden. Het bevat een ongelimiteerd aantal gaten en een koord om het racket aan de pols vast te maken. Een Padelbal is net iets kleiner dan een tennisbal en stuitert net iets minder hoog op.

Padel verovert Nederland! Waarom is padel zo leuk?

Padel is ontzettend verrassend en dynamisch. Bij Padel gaat de bal elke keer weer anders dan je verwacht. In de kooi moet je op alles voorbereid zijn: de snelheid, de wanden, het hek, lange rally's, ga zo maar door. Het is een dubbelsnel dubbelspel! 

Padel is gemakkelijk te leren: de positionering van het racket ten opzichte van de bal luistert minder nauw dan bij besnaarde rackets, de opslag is onderhands en de bal blijft langer en makkelijker in het spel omdat de baan ommuurd is. Waar het bij tennis een lange periode duurt voordat mensen/kinderen de techniek beheersen om rally’s te hebben, is dit bij Padel vele malen sneller.

Padel is geschikt voor alle leeftijden en het kan door iedereen op zijn eigen niveau worden gespeeld. In Spanje kiezen veel oudere tennissers om uiteindelijk te gaan Padellen vanwege de minder grote afstanden en beperktere kans op blessures.

Padel is een teamsport: je speelt het altijd met 2 tegen 2. Zo is de connectie en interactie tussen spelers snel gemaakt en leren mensen snel nieuwe mensen kennen op de baan.

Kortom: Padel is een laagdrempelige maar toch spectaculaire sport. Spelplezier gegarandeerd!

Voor nog meer informatie over Padel en leuke filmpjes, zie: 

KNLTB Padel 
Spelregels Padel 
Instructiefilmpjes 
Mooie Padel rally's

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 46 452 7043

T.C. Oriënt

Achter de Hoven 83
6137 SK Sittard

KVK-nummer

40187912