Zo waor 't vruiger!

HISTORIE DUBBELDEKKERS TOERNOOI

 

Wie kan er nou beter wat vertellen over de historie van het Dubbeldekkers Toernooi dan degene die in 1985 het initiatief nam, de naam 'verzon' en de eerste organisatie voor zijn rekening nam?

Foto: Initiatiefnemer, oprichter en organisator van het Dubbeldekkers Toernooi, Henk Deckers.

 

Henk, binnen TC Oriënt zullen er ongetwijfeld weinig mensen zijn die jou niet kennen, maar voor de overige deelnemers aan ons toernooi, stel jezelf eens voor!

Mijn naam is Henk Deckers, 72 jaar jong en sinds 01.06.2013 ben ik met pensioen. Ik was werkzaam als accountmanager bij het UWV Werkbedrijf Werkgeversrelaties. Sinds november 2014 werk ik voor Arbodiensten, Justitie en scholengemeenschappen I.H.K.V. Verzuimbeheersing.

 

Wanneer werd het Dubbeldekkers Toernooi voor het eerst georganiseerd en hoe kwam je op de naam Dubbeldekkers?

Ik ben sinds de oprichting van TC Oriënt in oktober 1981 lid. Toentertijd werd er gestart met 2 banen en in 1984 ben ik toegetreden tot het bestuur als secretaris. Samen met het toenmalige bestuur, te weten voorzitter Piet Veugen en penningmeester Frans Stassen, hebben we ons destijds sterk gemaakt voor uitbreiding van ons tennispark met 2 extra banen. Toen deze gerealiseerd waren in 1985 hebben wij ons bij de KNLTB aangemeld voor de competitie(s). 

Dit was tevens ook het startsein om een eigen toernooi te gaan organiseren en zodoende onze tennisclub bij een breder publiek in de regionale tenniswereld bekend te maken. Oftewel, de eerste editie van het Dubbeldekkers Toernooi was in 1985.

De naam Dubbeldekkers had ik 'gestolen' van mijn broer, die het jaar ervoor in Belfeld een tennistoernooi had georganiseerd met deze naam. We starten destijds met alléén dubbel/mixed categorieën omdat wij maar 4 banen ter beschikking hadden en (nog) geen verlichting. Vandaar dat ik Dubbeldekkers een passende naam vond en zich hiermee onderscheidde van de andere toernooien in de regio. Op het allereerste affiche stond zelfs een dubbeldekker als blikvanger afgebeeld.

 

Wie zat er nog meer in de organisatie destijds?

Een toernooi kun je natuurlijk niet alleen organiseren. Mijn vriend John Hanbeukers heeft mij heel veel werk uit handen genomen. Hij zorgde voor de affiches en inschrijfkaarten welke gedrukt werden bij de 'zusters' in Susteren. 

Deze werden persoonlijk naar de tennisclubs in de regio gebracht en verenigingen die buiten Sittard lagen, kregen deze per post toegestuurd. Frankeren gebeurde op mijn werk, pssst ...

Er was namelijk destijds nog geen internet en de inschrijfkaarten kwamen per post of bij TC Oriënt binnen. De indelingen, planning etc. moest allemaal handmatig gebeuren en de deelnemers werden nog ouderwets opgebeld wanneer hij/zij hun eerste wedstrijd moesten spelen.

Mede door gulle bijdragen van enkele van onze zakelijke clubleden en de hulp van vele vrijwilligers werd het Dubbeldekkers Toernooi een daverend succes en een jaarlijks terugkerend evenement.

Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om een aantal (oud) leden te benoemen, zonder anderen tekort te willen doen, die zich altijd bijzonder hebben ingespannen voor het toernooi (en TC Oriënt). Bloemenhandel Schmeitz (Annie Cremers, Marij Smeets en Thei Schmeitz) die kosteloos de bloemen voor de finalisten beschikbaar stelden en Wil Stelten als trouwe en gulle sponsor.

Helaas heb ik niet meer alle overige namen paraat, maar drie leden wil ik er toch speciaal uithalen, te weten Johan Winkens (planner), José Matthey (keukenprinses) en Toos Wilms (kantinebeheerder).

Foto: Keukenprinses José Matthey

 

Weet je nog hoeveel deelnemers er de eerste jaren waren?

Het eerste jaren hadden wij 80 deelnemers en de jaren er na groeide het toernooi gestaag. Exacte cijfers heb ik niet meer voorhanden. Gaandeweg werd het tennispark uitgebreid naar 6 banen met verlichting waardoor ook het aantal deelnemers steeg.

 

 

Foto: Gezelligheid naast de baan!

Foto: Gezelligheid aan de bar!

Foto: De traditionele BBQ!

Foto: Gezelligheid tot in de late uren!

 

TC Oriënt, met name het Dubbeldekkers Toernooi staat bekend als één van de gezelligste toernooien in de regio. Waarin was (en is) het Dubbeldekkers Toernooi onderscheidend?

Wij waren onderscheidend omdat wij het plezier tijdens het toernooi niet ondergeschikt hebben gemaakt aan het presteren. Gezelligheid was onze troef en daarvoor haalden wij (en onze leden) alles uit de kast. Dat sprak zich rond en TC Oriënt en 'ons' Dubbeldekkers Toernooi kreeg een goede naam.

 

Wij nemen aan dat jezelf ook meespeelde?

Jazeker, meestal in de herendubbel met mijn vaste partner Rob Nützinger, met wie ik ook jaren samen competitie heb gespeeld.

 

Had je ook een 'angstgegner' of minst favoriete tegenstander?

Ik kan me niet meer herinneren aan wie ik een hekel had op de baan en/of tegen wie ik  niet graag speelde. Wat ik me wel nog kan herinneren is dat binnen onze eigen vereniging de partijen tegen Karel Verspaget in zowel enkel als dubbel hilarisch waren. Karel had namelijk een gruwelijke hekel aan mijn manier (redactie: verschrikkelijke 'lobs') van spelen.

 

Leden van TC Oriënt staan bekend om hun talrijke en frequente toernooi deelnames. Van welke verenigingen hadden we in de beginjaren de meeste deelnemers?

De meeste deelnemers kwamen uit Munstergeleen, Game '70, Panta Rhei en SLTC.

 

En aan welke andere toernooien nam jijzelf meestal nog deel?

Ik speelde zelf in de beginjaren elke twee weken een toernooi. Van Heerlen tot in Venlo in zowel het enkelspel als dubbelspel met wisselende partners. De laatste jaren beperk ik me tot het Dubbeldekkers Toernooi en het toernooi van TC Westerheide Selfkant.

 

Is er één (of meer) memorabele wedstrijden in het bijzonder die je jezelf nog kunt herinneren?

Met Henk Matthey, één van de huidige toernooicommissie leden, heb ik ik in Munstergeleen enkel jaren geleden de herendubbel 35+ (niveau 7) gewonnen. Verder speel ik sinds 1986 in diverse competities zoals voorjaarscompetitie op de vrijdagavond en indoorcompetitie waarin we diverse keren als team kampioen zijn geworden.

 

Speel je dit jaar ook mee?

Helaas moet ik dit jaar verstek laten gaan. Ik ben nog niet hersteld van mij rugblessure welke me sinds oktober 2020 noopt om tijdelijk te stoppen met tennissen. Medio juli, enkele weken na het toernooi wil ik echter weer voorzichtig mijn opwachting gaan maken op het centercourt.

 

Mogen wij jou dan wel geregeld als toeschouwer begroeten tijdens de toernooiweek?

Vanzelfsprekend zal ik tijdens het toernooi geregeld komen kijken en supporteren.

 

Heb je nog een tip voor ons als (nieuwe) toernooicommissie?

Blijf coulant, gastvrij en blijf allen jezelf ... dan gaat het zeker goed komen!

 

 

Beste Henk,

 

Namens de huidige organisatie (Team Demolition) van het Dubbeldekkers Toernooi, nogmaals hartelijk bedankt voor het leuke en interessante interview! 

Wij zijn enorm trots op het feit dat wij als team vanaf dit jaar het Dubbeldekkers Toernooi mogen organiseren en zullen er alles aan doen om het succes van dit geweldige en met name gezellige toernooi te continueren en wie weet ... zelfs nog verder uit te bouwen!

 

Beterschap met jouw blessure en tot ziens bij TC Oriënt,

 

Roger S, John, Roger de G, Jules, Paul, Roger van T, Henk, Frank en Ron

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 46 452 7043

T.C. Oriënt

Achter de Hoven 83
6137 SK Sittard

KVK-nummer

40187912