Oriënt Express juni 2020

Oriënt Express / 5e editite / Juni 2020

Zie onderaan deze pagina voor de pdf bijlage met afbeeldingen.


Beste tennisvrienden
Gelukkig, het is zo ver dat we weer mogen dubbelen, mits we de regels goed hanteren. We merken dat er goed gebruik van wordt gemaakt en dat velen van jullie dit ook gemist hebben. Tot nu toe verloopt het allemaal goed. Mocht je toch problemen hebben met b.v. het digitaal afhangen van de banen via de clubapp, laat het ons dan even weten.   Het bestuur zal via de e-mail de leden direct op de hoogte houden van de ontwikkelingen bijv. rond het “vrij geven”, competitie etc. De landelijke overheid, de KNLTB en de Gemeente bepalen hier het beleid. De datum 1 juli is vanuit regeringswege genoemd voor het openen van de kantine. De mogelijkheid blijft echter bestaan, dat dit kan wijzigen. Alles blijft afhankelijk van het verloop van het COVID-19 virus. Dus hou je aan de nieuwe spelregels van onze samenleving.  Vooralsnog, veel tennisplezier binnen onze eigen vereniging.
 
Suggesties, nieuwtjes, leuk verhaal, vragen? Laat het weten [email protected]
 
Edmee Winkens ANIOS Interne Geneeskunde COVID-team bij Zuyderland en  secretaris TC Oriënt. Mij is gevraagd om wat te schrijven over mijn ervaringen om aan het front te werken tijdens de corona-crisis. Bijna een jaar geleden ben ik afgestuurd als basisarts en ben nu als arts-assistent werkzaam bij de interne geneeskunde in het Zuyderland ziekenhuis.  In maart zijn we met onder andere de longgeneeskunde samengevoegd om het COVID-team te vormen met als motto ‘1 team, 1 taak’.   Ik heb veel corona(verdachte) patiënten op de spoed eisende hulp zien binnenkomen, en gelukkig ook weer de meeste patiënten naar huis zien gaan. Helaas heb ik ook te veel patiënten zien overlijden of naar de intensive care zien gaan. Wat het zwaarder maakte, was het aantal relatief jonge patiënten die het betrof. Gelukkig werden we heel goed begeleid tijdens deze periode en ergens ben ik wel heel trots dat ik hier op deze manier onderdeel heb kunnen maken. Ondertussen zijn we in het ziekenhuis gelukkig weer zo goed als terug naar het normale wat betreft de patiëntenpopulatie en het werk dat we moeten uitvoeren, en hopelijk blijft dit ook zo ondanks de versoepeling van alle regels. Ook ben ik natuurlijk heel blij dat er weer getennist mag worden en samen met Freddy en Roger ervoor mag zorgen dat alles zo goed mogelijk verloopt op Oriënt. Blijf jullie verantwoordelijkheid nemen, want alleen samen krijgen we corona onder controle!
 
   
We trainen weer volop! Van 0 naar (bijna) 100 in een paar weken tijd: samen met de gefaseerde versoepeling van de coronamaatregelen hebben we ook de trainingen weer kunnen oppakken
 
 Eerst alleen met jeugd, daarna met senioren met  maximaal 4 personen en nu met maximaal 8 personen. Eigenlijk draaien we weer op volle toeren, uiteraard in het “nieuwe normaal”. Zelfs de vervangingsopgave van de trainer met de meeste uren, Marc Bisschops, is  ons redelijk goed afgegaan. Binnen korte tijd hadden we Kim Janssen (maandag), Peter Slangen (dinsdag en zaterdag) en Roy Jetten (donderdag) bereid gevonden om 9 van Marc’s 12 groepen op te  vangen in deze coronatijd. Voor de andere 3 zijn we nog altijd aan het zoeken. Uiteraard zien we Marc heel graag terug als de coronaperikelen zijn gaan liggen. Wist u dat we bij benadering 170-180 mensen op les hebben? En dat we meer dan 35 uur verzorgen momenteel? En het jongste traininglid 6 jaar is?  Onze leden Martina Daumantaité en Sander Eussen geven ook enkele uurtjes les. Omdat de lessen al opgestart zijn kunnen we niets beloven, maar we zullen altijd ons best voor iedereen doen. En lukt het niet in de zomer, dan wel in de winter!”
 
Kennis van tennis oftewel hoe is dat ook al weer De bal raakt een vaste hindernis. Wanneer een bal, na de grond te hebben geraakt, een vaste hindernis raakt dan wint de speler die de bal het laatst heeft geslagen het punt. Wanneer dit gebeurt voordat de bal de grond raakt, verliest hij het punt.  Als de bal in het spel is en een speler raakt het net dan verlies je het punt. Let wel; bij enkelspel het net raken in de “tramrails” is geen probleem omdat dit stuk buiten het speelveld ligt.
 Buiten het speelveld mag je alles aanraken.  Een speler mag dus het net niet aanraken en ook niet met zijn racket over het net. Uitzondering. Bij een effectbal of harde wind de bal terugstuit over het net dan mag  de tegenstander met zijn racket over het net om de bal alsnog te slaan. Let wel het net mag niet aangeraakt worden.
 
Ton Hanckmann (een prominent lid van de kookclub Oriënterböll) heeft een heerlijk recept uitgezocht.
 Vorige week een BBQ met twee salades naar receptuur van mijn schoonzoon welke  ik met plezier met jullie deel en die zeker de moeite waard zijn. Geroosterde paprikasalade Heerlijke iets rokerige salade. Zet de BBQ alvast aan Ingrediënten ( voor 4 personen)  6 Rode puntpaprika’s 4 El olijfolie 125 gr  Veldsla 2 El gewone kappertjes of  12 appelkappertjes gesneden) 4 El geroosterde pijnboompitten 2 El witte wijnazijn Vers gemalen zout en zwarte peper naar smaak.
 (EL = eetlepel) Bereiding: Besprenkel de paprika’s met 2 el olijfolie, peper en zout en rooster ze op de BBQ tot ze zwartgeblakerd zijn. Doe de zwartgeblakerde paprika’s in een schaal en dek goed af met huishoudfolie en laat een half uurtje afkoelen. Verwijder met een mes het vel van de paprika’s en snijd het vruchtvlees in dunne reepjes van + 2 cm lang.
 Maak een dressing van de  overige 2 el olijfolie en de witte wijnazijn en breng op smaak met peper en zout. Meng de paprika met de veldsla, kappertjes, geroosterde pijnboompitten en de dressing. Uiteraard zijn er naar eigen inzicht variaties mogelijk bv rucola sla, wat zoeter met een beetje bastaardsuiker enz.
Geschiedenis van Oriënt deel 2 door Henk  Deckers  (foto van toen ) “Dubbeldekker” tennistoernooi Ik was aanwezig bij de oprichtingsvergadering van TC Oriënt in 1981.Ik ben vanaf het eerste uur lid van TC. Orient. We startten in 1982 met 2 banen. In 1984 ben ik bestuurslid geworden in de functie van secretaris. Voorzitter was Piet Veugen en  penningmeester Frans Stassen. Beide heren zijn inmiddels overleden.
 Met maar 2 banen en de aanwinst van nieuwe leden hebben we als toenmalig bestuur geijverd om het tennispark uit te breiden naar 4 banen, die we in 1e instantie zelf gefinancierd hebben en later door de Sportstichting zijn overgenomen. Vanaf dat moment heb ik me in het bestuur sterk gemaakt voor het aan de competities. Om naamsbekendheid in het tennisland te krijgen organiseerden we een tennistoernooi. Aangezien in de regio bijna alle tennisverenigingen een eigen toernooi organiseerden met duidelijke naam, ben ik op zoek gegaan naar een treffende naam. Omdat we maar de beschikking hadden van 4 banen en (nog) geen licht waren we wat beperkt met het inschrijven (categorieën). We kozen dus alleen voor “dubbel” partijen.
 In die periode organiseerde mijn broer in het Venlose een tennistoernooi onder de naam “Dubbeldekker” tennistoernooi. Deze naam sloot exact aan het toernooi, wat we wilden gaan organiseren. Met ander woorden ik heb deze naam “gestolen” van mijn broer. Het 1e affiche stond een dubbeldekker getekend.  We hebben het toernooi aangemeld bij de KNLTB en zodanig gepland, dat we niet het vaarwater kwamen van de andere toernooien in onze omgeving.
 
Ik heb dit toernooi met een klein team 11 jaar lang georganiseerd Bij deze wil ik een aantal namen noemen, die vanaf het eerste uur betrokken waren bij de organisatie. Mijn vriend  John Hanbeukers, de wijlen leden Johan Winkens en Toos Wilms. De sponsors de fam. Schmeits, die gratis de bloemen leverden en wijlen Wil Stelten. Uiteraard vergeet ik nog een aantal namen. Nadat ik het stokje heb overgegeven aan  het nieuwe team, ben ik tegelijkertijd gestopt als secretaris van de club. We kunnen met recht zeggen, dat dit tennistoernooi een begrip is in deze regio. Pluim voor degenen, die dit toernooi nog steeds organiseren. Helaas dit jaar niet vanwege de corona-crisis.  KNLTB competitie 2020 De voorjaarscompetitie is in verband met het Corona virus niet door kunnen gaan. Gelukkig zijn de maatregelen inmiddels wat versoepeld en hebben we afgelopen weken alweer aan het gravel bij TC Oriënt mogen snuffelen.  De voorjaarscompetitie 2020, inmiddels omgedoopt naar KNLTB competitie 2020, is door de KNLTB naar het najaar verplaatst. De KNLTB biedt dezelfde competitiesoorten en klassenopbouw aan als bij de voorjaarscompetitie, maar er wordt niet gespeeld voor promotie/degradatie. De competitie is van begin september tot eind oktober. In de herfstvakantie wordt ook gespeeld, dus dan moet team compleet zijn. Oranje/rood begint in week 36 en de rest in week 37. Of de KNLTB competitie 2020 door kan gaan is natuurlijk afhankelijk van de ontwikkelingen en maatregelen die tegen die tijd gelden. Waar we als club aan moeten voldoen om competitie te mogen spelen krijgen we deze week nog te horen van  de KNLTB. Toch hebben we goede hoop dat de KNLTB competitie 2020 in een aangepaste vorm door kan gaan.  Aangezien veel teams zich voor het voorjaar hadden aangemeld, hebben we vorige week alvast geïnventariseerd welke teams zouden willen deelnemen aan KNLTB competitie 2020. Zo hebben we zicht gekregen op hoeveel voorjaarteams gebruik willen maken van de verplaatste competitie. Tevens weten we nu op welke dagen ruimte is om andere teams aan te melden.  Voor de leden die nog geen competitie spelen komt volgende week een uitnodiging om zich aan te melden.  Voorjaarsteams die niet compleet zijn voor het najaar worden waar kan samengevoegd en/of aangevuld met leden die zich nog opgeven. Zo hopen we dat zoveel mogelijk Oriënters competitie kunnen spelen. Kortom nog geen zekerheid dat iedereen kan spelen in het najaar en hoe de competitie vorm gegeven gaat worden, maar we gaan ervoor. Mochten er vragen zijn over de competitie stuur dan een mail naar [email protected]
5e editie 3 juni 2020 (002).pdf

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 46 452 7043

T.C. Oriënt

Achter de Hoven 83
6137 SK Sittard

KVK-nummer

40187912